ΓΕΝΙΚΑ TIPS ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ!!
Εάν θέλουμε το χαλί να το χαιρόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να το φροντίζουμε. Γιατί φροντίδα και η καλή μάλιστα, αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του χαλιού στο σπίτι μας. Αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο τακτική χρήση της ηλεκτρικής σκούπας. Πάνω απ ‘όλα, αν το χαλί σας βρίσκεται σε μια περιοχή που χρησιμοποιείται πολύ, δεν υπάρχει πλέον πολλή ρύπανση. Αλλά πώς καθαρίζεται ξανά το χαλί; Θα σας δείξουμε πώς να πλύνετε το χαλί σας και τι πρέπει να προσέξετε.
Τα χαλιά χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες. Μηχανής και χειροποίητα.
Τα μηχανής μπορούν να πλυθούν με όσο νερό θέλετε. Τα χειροποίητα χρειάζονται στεγνό καθάρισμα. Μπορούν να πλυθούν και με νερό αρκεί να μην μουλιάσουν, γιατί θα ήταν καταστροφικό για τα χαλιά αυτά. Κάποια νήματα είναι πιο ανθεκτικά στην βρωμιά και απωθούν (δλδ καθαρίζονται) τους λεκέδες πιο εύκολα, όπως πολυπροπυλένιο, ακρυλικό και πολυεστέρας.
Πλύσιμο χαλιών στο πλυντήριο ρούχων.
Αν το χαλί είναι πολύ μικρό και ελαφρύ, είναι εύκολο να το βάλετε στο πλυντήριο. Προσοχή! Δεν προορίζονται όλα τα χαλιά για πλύσιμο στο πλυντήριο, παρόλο που νομίζετε λόγου του μεγέθους του και το βάρος τους, είναι ιδανικό για πλύση στο πλυντήριο. Πριν πλύνετε το χαλί στο πλυντήριο, πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες καθαρισμού στο πίσω μέρος του χαλιού και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Εάν το χαλί σας επιτρέπεται για πλύση στο πλυντήριο, θα πρέπει σίγουρα να ελέγξετε σε ποια θερμοκρασία και με ποιο απορρυπαντικό θα πλύνετε το χαλί. Επίσης, εάν το χαλί μπορεί να πεταχτεί, πρέπει να σημειωθεί στην ετικέτα. Προσοχή! Υψηλής ποιότητας κλασσικά χειροποίητα χαλιά, παρόλο που μπορεί να έχουν μέγεθος πλυντηρίου πρέπει να καθαρίζονται μόνο επαγγελματικά! Εάν λοιπόν έχετε επιβεβαιώσει πως το χαλί σας είναι κατάλληλο για πλύση πλυντηρίου, τότε πρέπει να λάβετε υπόψη τα παρακάτω.
1. Ελέγξτε αν το χαλί σας ταιριάζει στο κάδο του πλυντηρίου σας.
2. Βρείτε κατάλληλο μέρος για να στεγνώσει το χαλί, γιατί ανάλογα με το μέγεθος και το υλικό του χαλιού σας μπορεί να είναι πολύ δύσκολο, δύσκαμπτο και βαρύ για να μεταφερθεί, όταν αυτό είναι βρεγμένο. Οπότε θα πρέπει να το τοποθετήσουμε στο σημείο που έχουμε επιλέξει για το στέγνωμα απευθείας.
3. Πριν το τοποθετήσουμε στον κάδο, πρέπει να το σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα, ώστε να απομακρύνουμε σκόνη και σκουπιδάκια.
4. Ελέγξτε το χαλί για επίμονους λεκέδες. Εάν ανακαλύψουμε τέτοιους λεκέδες πρέπει να κάνουμε μια προεργασία. Την οποία αναφέρουμε παρακάτω.
5. Εάν το χαλί σας έχει μακρά τούφες (Shaggy) ή κρόσσια που θα μπορούσαν να πιαστούν στο κάδο κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, συνιστάται να χρησιμοποιήσουμε μια σακούλα πλυντηρίου.
6. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία που συνιστάτε και επιλέξτε το απορρυπαντικό συνιστά ο κατασκευαστής. Φροντίστε επίσης ο κύκλος της να είναι αυτός που συνιστά ο κατασκευαστής.
7. Πλύνετε το χαλί ένα τη φορά και μην προσθέτετε άλλα ρούχα.
Προσοχή!!!: Ο χώρος που θα επιλέξετε να αφήσετε το χαλί σας να στεγνώσει θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το χαλί να απλωθεί ομοιόμορφα για να διατηρήσει το αρχικό, ομοιόμορφο σχήμα του. Επίσης προσέξτε την άμεση έκθεση στον ήλιο, γιατί τα χρώματα μπορούν να ξεθωριάσουν.
Όταν πλένετε το χαλί σας, απορροφά αρκετή υγρασία (νερό) και χρειάζεται πολύ χρόνο για να στεγνώσει. Για να επιταχύνετε την διαδικασία του στεγνώματος, μπορείτε να βουρτσίζετε το χαλί με μια μαλακή βούρτσα, για να απομακρύνετε όση υγρασία (νερό) μπορείτε.
Πλύσιμο χαλιών στο χέρι (με λάστιχο βρύσης).
Όπως προαναφέραμε τα χαλιά μηχανής πλένονται.
Πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο στο χέρι θα πρέπει να επιβεβαιώσετε πως το χαλί μπορεί να πλυθεί, κοιτώντας την ετικέτα του κατασκευαστή.
1. Ελέγξτε ότι το επιλεγμένο απορρυπαντικό είναι κατάλληλο για το χαλί σας, συνήθως κοινά καθαριστικά του εμπορίου είναι κατάλληλα. Απλώστε το σε ένα καθαρό, σφουγγάρι ή πανί και τρίψτε το πάνω από την επιφάνεια του χαλιού.
2. Βρέξτε το χαλί με το λάστιχο καλά σε όλη την επιφάνεια του. Απλώστε το καθαριστικό με ένα καθαρό, σφουγγάρι ή πανί και τρίψτε το πάνω από την επιφάνεια του χαλιού.
3. Ξεκινήστε την πλύση του χαλιού με μια μεσαία βούρτσα.
4. Αφήστε το χαλί για λίγες ώρα, ώστε να δράσει το καθαριστικό, συνήθως αναφέρει στην ταμπλέτα του καθαριστικού για πόση ώρα.
5. Ξεπλύνετε σχολαστικά.
6. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όσες φορές χρειαστεί.
7. Στεγνώστε το χαλί.
Ο χώρος που θα επιλέξετε να αφήσετε το χαλί σας να στεγνώσει θα πρέπει να είναι τέτοιος ώστε το χαλί να απλωθεί ομοιόμορφα για να διατηρήσει το αρχικό, ομοιόμορφο σχήμα του. Επίσης προσέξτε την άμεση έκθεση στον ήλιο, γιατί τα χρώματα μπορούν να ξεθωριάσουν. Για να επιταχύνετε την διαδικασία του στεγνώματος, μπορείτε να βουρτσίζετε το χαλί με μια μαλακή βούρτσα, για να απομακρύνετε όση υγρασία (νερό) μπορείτε.
ΤΑΠΗΤΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
Υπάρχουν πολύ λόγοι για να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια στο καθαρισμό του χαλιού μας. Εάν το χαλί σας είναι χειροποίητο ή πολύτιμο, η πάρα πολύ μεγάλο ή σε περίπτωση που κρίνουμε πως οι λεκέδες είναι πολύ μεγάλοι και έντονοι. Επίσης, υπάρχουν και ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως άγνωστοι λεκέδες ή μολύνσεις , όπως μύκητες ή μούχλα. Τα ταπητοκαθαριστήρια προσφέρουν ειδικές θεραπείες που μπορούν να απολυμάνουν και να εξουδετερώσουν τις δυσάρεστες οσμές.Το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το πώς να μεταφέρετε το χαλί σας. Τα ταπητοκαθαριστήρια προσφέρουν υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης χαλιών. Πριν αποφασίσουμε να στείλουμε το χαλί μας σε ταπητοκαθαριστήριο καλά είναι να κάνουμε μία έρευνα αγοράς, ώστε να βεβαιωθούμε για την ποιότητα υπηρεσιών για το ταπητοκαθαριστήριο που επρόκειτο να επιλέξουμε για το καθαρισμό του χαλιού μας. Βασικά, συνιστάται να καθαρίζετε ένα χαλί κάθε δύο χρόνια από έναν ειδικό, ένα ταπητοκαθαριστήριο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ακόμη και αόρατες ακαθαρσίες, για παράδειγμα από ακάρεα. Στο σπίτι γενικότερα ένα μεγάλο χαλί μπορεί να είναι μία μεγάλη πρόκληση για να το πλύνουμε. Και εάν τα καταφέρουμε ίσως δεν έχουμε καθαρίσει το χαλί σωστά. Ενώ ένα ταπητοκαθαριστήριο, θα καθαρίσει σωστά και πραγματικά όλη την βρωμιά, σχολαστικά. Τώρα που γνωρίζεται τους τρόπου πλύσεις των χαλιών σας, η απόφαση για τον τρόπο είναι δική σας. Πάντα να έχετε υπόψη σας τις οδηγίες φροντίδας του κατασκευαστή, ενώ θυμάστε ότι ένας καθαρισμός σε βάθος και απολύμανση του χαλιού σας μπορεί να γίνει μόνο έναν ειδικό.
Tips για αντιμετώπιση λεκέδων.
Τσίχλα.
Η τσίχλα, όπως είναι γνωστό, κολλάει σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Προσαρμόζεται ακριβώς στην δομή της επιφάνειας, προσαρμόζει απόλυτα και κολλάει σταθερά. Στις επίπεδες και σκληρές επιφάνειες δεν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά όταν κολλάει σε υφάσματινη επιφάνεια, η αφαίρεση είναι δύσκολη. Για να καθαριστεί η τσίχλα από χαλί πρέπει να αποδυναμώσουμε την κολλώδες ιδιαιτερότητα της τσίχλας, ψύχοντας την. Μπορούμε να τρίβοντας παγάκι. Εναλλακτικά μπορούμε με ιατρικό κρυοθεραπευτικό σπρέι το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από φαρμακείο.
Καφές.
Εάν μας πέσει ο καφές μας στο χαλί η αντιδράση μας πρέπει να είναι γρήγορη. Επειδή όσο πιο φρέσκος είναι ο λεκές του καφέ, τόσο πιο εύκολα μπορεί να καθαρίσει από το χαλί. Στην περίπτωση του νωπού λεκέ μπορούμε να το καθαρίσουμε με καθαριστικό πιάτων. Για την ακρίβεια ίδια σαπουνάδα που θα είχε το σφουγγαράκι των πιάτων, καθαρίζουμε απαλά και επιμένουμε ως ότου καθαριστεί ο λεκές. Όταν ο καφές έχει ήδη στεγνώσει, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Δοκιμάστε αρχικά με τον παραπάνω τρόπο. Εάν δεν λειτουργεί, δοκιμάστε με μαγειρική σόδα. Ρίξτε την μαγειρική σόδα πάνω στον λεκέ, πάρτε μια βούρτσα δοντιών και τρίψτε, αφήστε την για περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείστε ηλεκτρική σκούπα για να τραβήξετε τα υπολείμματα και προσπαθείστε με ένα καθαρό βρεγμένο πανί να το καθαρίσετε. Εάν δείτε πως ο λεκές επιμένει, επαναλάβετε την διαδικασία με την μαγειρική σόδα και αφού σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα δοκιμάστε με καθαρίσετε με καθαρό πανί βρεγμένο με καθαρό λευκό οινόπνευμα.
Κόκκινο Κρασί.
Εάν μας πέσει κόκκινο κρασί στο χαλί, πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα. Εάν αργήσουμε ίσως δεν καταφέρουμε αφαιρέσουμε τον λεκέ ολικά. Αρχικά δοκιμάζουμε την μέθοδο της μαγειρική σόδα όπως στον λεκέ με τον καφέ. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσουμε την διαδικασία αυτή με αλάτι με το χαλί σας ακολουθώντας την ίδια διαδικασία με το αλάτι. Η φυσική ουσία του αλατιού απορροφά την υγρασία του κρασιού. Εδώ όμως πρέπει να αφήσουμε να δράσει το αλάτι για όλη την νύχτα. Αφού αφήσουμε να δράσει το αλάτι, το μαζεύουμε με ηλεκτρική σκούπα και καθαρίζουμε το λεκέ με σφουγγαράκι με σαπουνάδα από υγρό πιάτων. Επίσης μια κάπως πιο ασυνήθιστη προσέγγιση και εναλλακτική λύση είναι η αφαίρεση λεκέδων με καθαριστικό τζαμιών. Ψεκάστε τον καθαριστικό τζαμιών απευθείας στο λεκέ. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα δράσης του, μπορείτε να το καθαρίσετε με μια πετσέτα κουζίνας.
Άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε ανθρακούχου νερό ή σόδα. Το οποίο, περιέχει ανθρακικό οξύ και μπορεί να διαλύσει το χρώμα και τις τανίνες του κρασιού από τις ίνες του χαλιού. Στη συνέχεια καθαρίστε με καθαρό πανάκι και νερό. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές.
Γενικά Tips για τον καθαρισμό.
-Καθαρισμός “άμεσης δράσης”. Καταρχάς την στιγμή του λεκέ δεν θέλει πανικό. Στο κάτω κάτω ένα χαλί είναι. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι αποτίμηση της ζημιάς. Δηλαδή, είναι κάτι το οποίο μπορεί να το καθαρίσουμε εμείς ή χρειάζεται επαγγελματική βοήθεια (ταπητοκαθαρηστήριο); Το σημαντικό είναι να αντιδράσουμε άμεσα ενώ ο λεκές είναι νωπός. Εάν είναι υγρό, πρώτα από όλα μαζεύουμε όλη την περίσσια υγρασία με ένα στεγνό πανί και έπειτα καθαρίζουμε, αρχικά με ένα μωρομάντηλο ή με πανάκι με νερό και λευκό ξύδι. Εάν ο λεκές επιμένει και δεν καθαρίζετε ή καθαρίζετε ελάχιστα, τότε μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στο internet τη μπορεί να διώξει το συγκεκριμένο λεκέ. Γιατί κάθε λεκές καθαρίζετε διαφορετικά. Μην ανησυχείτε θα έχετε χρόνο εφόσον έχετε αφαιρέσει την περίσσια υγρασία. Εάν ο λεκές είναι σε πιο στέρεα μορφή αφαιρούμε προσεκτικά τον λεκέ χωρίς να πασαλείβουμε. Και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Σε περίπτωση που κρίνουμε πως ο λεκές είναι πολύς και έντονος, και δεν μπορούμε να το καθαρίσουμε και πρέπει να αναζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια. Τότε προσπαθούμε να μαζέψουμε τον λεκέ και να περιορίσουμε την ζημιά όσο μπορούμε όπως στην πρώτη περίπτωση, γιατί θα αφαιρεθεί ο λεκές πιο εύκολα, από το ταπητοκαθαρηστήριο χωρίς να ταλαιπωρηθεί το χαλί σας. Σημαντικό να ενημερώσουμε το ταπητοκαθαρηστήριο για τον τι ακριβώς είναι ο λεκές που έπεσε πάνω στο χαλί. Γιατί όπως αναφέραμε παραπάνω, κάθε λεκές αντιμετωπίζετε διαφορετικά.
Μερικά μικρά μυστικά, για να μπορέσετε να διατηρήσετε τα χαλιά σας. Είναι τα εξής.
-Να σκουπίζετε τακτικά με ηλεκτρική σκούπα το χαλί σας. Μια φορά το μήνα καλά είναι να το γυρίζετε ανάποδα και να σκουπίζετε και την πίσω πλευρά του χαλιού.
-Εάν υπάρχουν κρόσσια στο χαλί, είναι προτιμότερο να τα τινάξτε τα με το χέρι σας, η ηλεκτρική σκούπα ίσως τα ανακατέψει και τα μπερδέψει.
-Όταν πρόκειται να χρησιμοποιείται νερό για καθαρισμό χειροποίητων χαλιών, πότε μην μουλιάζετε. Πάντα να καθαρίζετε απαλά και ταμποναριστά.
-Αλλάξτε την φορά τον χαλιών σας. Έτσι ώστε κάποια σημεία του χαλιού που ακουμπούν έπιπλά ή κάποια σημεία τα οποία είναι πιο πολύ εκτεθειμένα στην κίνηση, να εναλλάσσονται.
-Μπορείτε να χρησιμοποιείται ήπια καθαριστικά του εμπορίου πάντα ακολουθώντας της οδηγίες του καθαριστικού. Προσοχή, εάν χρησιμοποιήσετε καθαριστικό που δεν ενδείκνυνται για καθαρισμό χαλιών ίσως καταστρέψετε το χαλί σας.
– Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα σπιτικό καθαριστικό πολύ δημοφιλές στις νοικοκυρές αλλά και προτεινόμενο από κατασκευαστές χαλιών. Νερό με λευκό ξύδι. Το οποίο αποτελείτε από, τρία μέρη νερό και ένα μέρος λευκό ξύδι. Αφού μουσκέψετε ένα πανάκι, με το μείγμα αυτό καθαρίζετε απαλά το πέλος του χαλιού. Έτσι πετυχαίνετε δύο στόχους. Καθαρίζετε το χαλί σας και συνάμα κρατάτε την φυσική γυαλάδα του χαλιού σας. Έτσι θα διατηρηθεί η φυσική ομορφιά του χαλιού σας για πολλά χρόνια.
-Πριν ξεκινήσουμε το σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα καλά είναι να ελέγξουμε το χαλί για τυχόν μικροαντεικέιμενα με πυκνή μάζα, δλδ, πέτρουλες ξηλαράκια, η σπασμενα γυαλιά κτλ. Εάν πρόκειται για χειροποίητο χαλί, είναι προτιμότερο λοιπόν αυτά τα αντικείμενα να τα αφαιρέσουμε από το χαλί πριν ξεκινήσουμε το σκούπισμα γιατί ενδεχομένως κατά την διαρκεί τους σκουπίσματος ίσως τα σπρώξουμε προς το εσωτερικού, του πέλους του χαλιού.
-Όταν δημιουργηθεί λεκές είναι εξαιρετικά σημαντικό να απορροφηθεί όλη η υγρασία του λεκέ με ένα πανάκι. Αφού αφαιρεθεί όλη η περίσσια υγρασία, τότε μπορούνε να καθαρίσουμε τον λεκέ.